Manke Fiel

Theofilius Van Vaerenbergh (1889-1971), meer bekend als Manke Fiel was ook ver na zijn tijd wellicht een van de meest typische volksfiguren uit Asse en omstreken.
In 1936 begon hij een snoepwinkeltje op Terlinden waar hij niet meer dan een stuk chocolade en limonade verkocht. Vooral kinderen waren zijn trouwste bezoekers. Bij het bezoek aan zijn winkel brachten ze hem waardeloze dingen mee die hij steeds een plaatsje gaf of verwerkte tot kleurrijke mozaïeken. Stilaan vulde Fiel zijn winkel vol met voorwerpen en groeide het uit tot het ‘Museum de Vaerenbergh’. Theofiel werkte tientallen jaren aan het bizarre gebouw waardoor het museum, met zijn droomkasteeltje en uitkijktoren, een toeristische attractie werd die tot ver buiten Asse bewegwijzerd werd.

  • Sectie toevoegen
  • Sectie bewerken
  • Sectie verwijderen
 
 
 
  • Kolom bewerken
 
  • Tekstbewerker bewerken

Fiel, kinderlijk naïef als hij was, werd door iedereen graag gezien en betekende destijds heel veel voor de mensen. Na zijn dood in 1971 werd het museum afgebroken, maar Manke Fiel bleef een begrip en nostalgische herinnering. Hij had helaas geen nakomelingen. In het nog pittoreske gehucht Terlinden werd, in aanwezigheid van ruim honderd wandelaars, een gedenkzuil onthuld ter ere van Manke Fiel.